Täna arvustan Jaak Roosaare raamatut “Rikkaks saamise õpik”. Lühidalt: väga lihtne, hea ja asjalik raamat. Kui sa veel lugenud ei ole, osta või laenuta ja hakka kohe lugema.

Kui sellest lühikokkuvõttest ei piisanud, siis palun, siin on veidi pikem ülevaade. Alates raamatu välja tulemisest 2013. aastal olen tahtnud seda lugeda, kuid kunagi ei leidnud sobivat võimalust. Kui eelmise aasta lõpus sai selle tasuta e-poest alla laadida, kasutasin kiirelt võimaluse ära ja hakkasin nutiseadmete abil raamatut lugema. Kuna raamatut oli juba varem igal pool kiidetud, siis olid ka minu ootused kõrgel… ja ma ei pidanud pettuma.

Rikkaks saamise õpik kirjutab väga lihtsalt õigetest asjadest ja toob ka muidu teada faktid üheks kompaktseks tervikuks kokku, kus kõik teadmised üksteist täiendavad ja tekib tõeline sünergia. Ja ma kordan veel, kogu tekst on selgelt ja lihtsalt kirja pandud, tegu ei ole Matemaatilise analüüsi õpiku sarnase teosega. Robert T. Kiyosaki “Rikas isa, vaene isa” räägib samadel teemadel, aga palju keerulisemalt ja seal on palju üleliigset juttu, mis sulle midagi juurde ei anna. (soovitus: vii oma rikka-vaese isa sarja raamatud oma riiulilt Taaskasutuskeskusesse, et teha ruumi “Rikkaks saamise õpikule”.) (Ja miks on Kiyosakil vähemalt 11 raamatut sarnasel teemal? Ilmselt raha teenimiseks. Jaak Roosaare räägib kogu teema ühes raamatus arusaadavalt ära.)

Ülesehituse kirjeldus raamatu kodulehelt:

“Rikkaks Saamise Õpik” on jagatud kolmeks osaks:
Esimeses osas räägime lahti, mis üldse rikkus on, kuidas seda mõõta, kuidas rahalisi eesmärke seada ja kuidas oma progressi jälgida. Selle tulemuseks peaks olema täpne teadmine, kus Sa rahalises mõttes hetkel oled ja kuhu välja tahad jõuda.

Teises osas räägime rikkaks saamise mudeli kõige tähtsamast tegurist ehk säästmisest. Kui pole sääste, pole ka võimalik rikkaks saada, nii lihtne see ongi! Ühtlasi vaatame üle kuidas võlgadest lahti saada ja kuidas vajadusel sissetulekuid suurendada. Samuti saad ideid, kuidas saada edukaks ettevõtjaks. Minu eesmärk on, et selle osa lõpuks otsustad Sa liituda 50% klubiga ja oma (ning ka oma järeltulijate!) elu igaveseks muuta.

Kolmandas osas räägime lõpuks investeerimisest ja sellest, kuidas luua endale passiivset sissetulekut ja rahalist vabadust. Vaatame põhjalikumalt dividendiaktsiaid, laenude andmist ja üürikinnisvara, põgusalt ka väärismetalle, metsa ja põllumaad. Selle osa eesmärk on anda Sulle konkreetsed tööriistad oma rahaliste eesmärkide saavutamisel.  Õpid kasutama Bondora ja Omaraha teenuseid ning Airbnb abil oma korterit välja üürima. Lisaks teooriale olen siia kogunud palju näiteid tegelike tehingute kohta. Analüüsime mitmeid aktsia ja laenutehinguid ning vaatame põhjalikult läbi kümme reaalselt toimunud kinnisvaratehingut. Targad õpivad teiste vigadest ja nii on Sinul hea võimalus veidi kooliraha kokku hoida!

Esimene peatükk selgitab, et rikkus pole konkreetne summa pangakontol – 100 000 eurot pangakontol võib tunduda palju, aga kui su kulud igas kuus on 50 000 eurot, siis kahe kuu pärast on sul pangakonto tühi… Rikkus on siin raamatus väga hästi ära defineeritud kui aeg, kui kaua sa saad rahaliselt ära elada ilma töötamata. Väga mõistlik ja loogiline selgitus.

Säästmise osas on ühe lihtsa ülesandena välja toodud üleskutse üle vaatama oma pere eelmise aasta kulud ja tulud. Aasta algus oli selleks väga sobiv hetk ja ma tõmbasin enda pere kõigi pangakontode tulud-kulud ühte Exceli tabelisse, lahterdasin ja grupeerisin ning lõpuks sain väga hea ülevaate, kui palju me aastas teenisime ning kuhu raha kulus. Selline aasta perspektiivis ülevaade toob väga hästi esile, kuidas väikesed, aga tihti esinevad kulud pikas perspektiivis päris palju raha nõuavad. Ja paneb mõtlema ka sellele, et kui iga nädal veidi vähem kulutada (mis on täiesti tehtav), siis aasta vältel saab säästa märkimisväärse summa.

Kolmas peatükk teeb investeerimise erinevad võimalused puust ja punaseks. Aktsiad, ühisrahastus, kinnisvara jne. Seda lugedes saad aru, kuidas need tegelikult käivad ja suunavad sind investeerima. Näiteks veebruaris raamatut lugedes tegin ma oma esimese investeeringu Bondora ühisrahastusplatvormi ja sel nädalal ostsin oma esimesed aktsiad. Tunne on hea.

Nii et võta kätte ja loe “Rikkaks saamise õpikut”. Targad mõtted on hästi kirja pandud ja suunavad sind finantsvabaduse poole liikuma.