Kui suure sammu on digikaamerad kümnendi jooksul edasi astunud? Päris suure! Testin kahte kaamerat, et aru saada, kas peaksin uuema ostma.

Minu praegune kaamera, millega ma olen teinud pea kõik fotod Tehnikamaailma motoartiklitesse ja siia blogisse, on Canoni peegelkaamera EOS 600D. See sai ostetud 2012. aastal ja töötab endiselt suurepäraselt. Samas tean, et tehnika on selle ajaga kõvasti edasi liikunud. Uue kaamera ostule pani mind mõtlema üks kindel funktsioon, millest motoajakirjanikuna (ja motofotograafina) puudust tunnen – nutitelefoniga kaamera juhtimine. 

Ah, et miks just see funktsioon? Las ma selgitan. Uuest mootorrattast lugu tehes sõidan ma tsikliga ringi, tunnetan, kuidas masin käitub, ja raporteerin seda oma lugejatele. Tee peal tuleb mul endal ka fotod teha. Ja et fotodele vähegi elu sisse puhuda, tahaksin ma ka ennast sõitjana kaadrisse saada. Nii saab näiteks paremini aimu, kui suur see mootorratas on, missugune on isteasend jne. 

Minu vana ustava Canon EOS 600D’ga käis auto(moto)portree tegemine selliselt:

  1. Sätin tsikli enamvähem õigele kohale
  2. Sätin kaamera statiiviga sobivasse kohta
  3. Sätin ennast valmis (kiiver pähe, kindad kätte)
  4. Vajutan viitpäästikut – 10 sekundi pärast teeb nüüd kaamera pilti
  5. 10 sekundiga pean kaamera tagant jooksma mootorratta juurde, tõstma mootorratta seisujala pealt püsti, tsikli selga ronima ja sobiva poosi sisse võtma.
  6. Pärast seda panen motika jälle seisujalale, lähen kaamera juurde, vaatan pilti, teen vajalikud muudatused (võib juhtuda, et pea jääb osaliselt kaadrist välja) ja vajutan jälle viitpäästikut.

Jube palju jooksmist ja ehku peale pildistamist, eks. 

Uus tehnoloogia tõttab appi

Et testida, kui palju mu elu lihtsam võiks olla, võtsin Photopointi rendist Canon EOS R’i. See on peeglita täiskaaderkaamera, millel ka WiFi ühenduse võimekus olemas. Igatpidi palju vingem kui minu enda kaamera!

Kaamera käes, oligi tarvis just hingematvalt ilusat BMW R18 pildistama minna. Esimese asjana katsetasin Noblessneri parklas kohe telefoniga kaamera juhtimist. Ülimõnus! Telefonist näen otsepilti kaamerast, sätin mootorratta koos minuga sobivalt kaadrisse ja vajutan 3 või 10 sekundi viitpäästikut. Tehtud – täpselt selline foto nagu tahtsin!

Lihtne funktsioon tegi mu elu palju lihtsamaks! 

Aga vaatame nüüd, mida see EOS R endast täpsemalt kujutab. Canon EOS R on üks väiksemaid täiskaaderkaameraid. Trikk on selles, et seal sees pole peeglit ja tänu sellele saab ruumi kõvasti kokku hoida. Suuruse poolest on see minu EOS 600D’st veidi suurem, aga mitte palju. Käes hoides on see aga tummisem, tugevam – ehe, päris asi, mitte mingi plastmassist vidin. Istub hästi peos, metallist nupud on nauditavad katsuda.

Pildiotsija (see, kust sa silmaga sisse vaatad, eks) on digitaalne, aga ega suurt erinevust optilise pildiotsijaga ei ole, vaade on selge. Lisaks näeb ka muud infot, mida optiline pildiotsija ei suuda näidata. 

Ekraan on puutetundlik ja sellega oli kasutamisel üks väike vimka. Kui sa paned oma silma pildiotsija juurde, lülitub puutetundlik ekraan välja, et sa kogemata seal oma näoga midagi ei vajutaks. Ma ei tea, kas mul on kuidagi eriline nina, aga mitmel korral suutsin siiski ninaga puutetundlikul ekraanil teravustamispunkti kuskile paremale üles nurka liigutada. 

Üks hea omadus veel EOS R’il – see on ilmastikukindel. Mu enda kaameraga pole küll midagi juhtunud, aga kuna ma teen pilte alati välitingimustes, siis võiks mu järgmine kaamera ka niiskuse- ja vihmakindel olla.

Canon EOS 600D ja Canon EOS R koos objektiivi adapteriga

Poolkaader vs täiskaader

Tegin paar testpilti enda poolkaaderkaameraga ja EOS R täiskaaderkaameraga. Seaded on mõlemal kaameral täpselt samad.

Esimesed kaks pilti on täpselt samast kohast pildistatud. Võrdluses on näha, kui palju laiemalt suudab täiskaaderkaamera ümbrust kaadrisse haarata. Kolmanda foto puhul liikusin mootorrattale veidi lähemale, et saada esimese pildiga sama kadreering. Fotosid detailsemalt vaadates on näha, et uue täiskaaderkaamera pildikvaliteet on ka ikka märksa parem.

Canon EOS R’iga tehtud foto
Samast kohast Canon EOS 600D’ga tehtud foto
Canon EOS 600’ga tehtud foto veidi lähemalt, et saavutada esimese fotoga sama kadreering

Canon EOS R on väga hea kaamera. Kõige rohkem rõõmu oli mul siiski üsna lihtsast, aga mulle väga vajalikust funktsioonist – WiFi ühendus telefoniga! Uus Canon EOS R maksab ~1800 eurot… Täiskaader muidugi, aga natuke palju kui ainult nutiühenduse pärast uut kaamerat tahan. Igal juhul sain EOS R’iga maitse suhu ja hakkan uut kaamerat vaatama.