Statistika on põnev. Sellega saab tõestada igasugu asju, täpselt nii nagu sul vaja on.  Ja inimesed, kes pole teemaga päris sinasõbrad, loevad ja noogutavad kaasa.

E-vaatleja Virgo Kruve kirjutab oma blogipostituses, et Riigikogu valmistel andsid e-hääli kõige rohkem vanuses 60+ inimesed.

E-hääletajate absooluutarvud vanuserühmades Virgo Kurve blogipostitusest.

Tema arvates “on see märk ja tõend sellest, et vanemaid inimesi abistavad nende nooremad pereliikmed või nende eest hääletab keegi teine.” Ehk siis Virgo loeb sellest statistikast välja, et tegu oli pettusega. Tõepoolest, vaadates antud graafikut, tundub pilt veider olevat. Ja ongi, sest tegu on statistika ebaõige kasutamisega.

Absoluutnumbrid ei anna meile õiget pilti, sest inimeste arv vanuserühmades erineb märkimisväärselt. 60+ vanusegrupp on Eestis kõige suurem vanuserühm üldse. Kui panna e-hääletajate kõrvale vanuserühmade suurused ja arvutada välja suhtarvud (mitu protsenti inimestest vanuserühmade lõikes e-valimas käis), on pilt drastiliselt teistsugune – e-valimisaktiivsus on 60+ elanike seas kõige madalam. Ei midagi erilist, täpselt see, mida võis oodata.

E-hääletajate absoluutne ja suhteline arv vanuserühmades

Kokkuvõte: numbrid võivad rääkida täpselt seda juttu, mida sa tahad, et nad räägiksid. Tahad positiivset uudist? Ikka saab. Tahad sama asja negatiivse nurga alt näidata? Ei ole probleem. Jäta lihtsalt mingi info kõrvale. Minu soovitus: enne kui hakkad statistikale põhinedes kellelegi nõiajahti pidama, uuri järgi, kas statistika on ikka objektiivselt analüüstud ja esitletud.