Hiljuti avastasin, et maailmas on olemas heategevusorganisatsioon The Vegan Society, mill eesmärgiks on tõsta teadlikkust veganluse kohta ja aidata inimesi teekonnal tõeliseks veganiks. Kui see teema mu kõrvu (okei, arvutiekraanile) jõudis, ei saanud ma täpselt aru, et miks peaks keegi annetama veganluse propageerimiseks, kui maailmas on miljoneid inimesi, keda on tõesti vaja aidata, sest tegu on elu ja surma küsimusega. (Ja ma ei saa senimaani aru, miks peaks keegi neile raha annetama, aga see ei ole selle postituse põhiteema.)

Kui hakkad head tegema, tasub hästi läbi mõelda, mida täpselt tegema peaksid – mõni heategevus võib olla palju efektiivsem kui teine. Efektiivsem selles mõttes, et iga annetatud euro annab suurema tulemuse. Ma ei ole esimene, kes selle mõtte peale tuli: maailmas on välja töötaud peaaegu et teadusharu – efektiivne altruism – mille fookuses on võimalikult palju kasu toov heategevus. Ma olen kindel, et 100 eurot Vegan Society’le annab märksa väiksema panuse kogu maailma heaolutaseme kasvu kui näiteks 100 eurot SOS Lastekülale.

Bill ja Melinda Gatesi heategevusorganisatsiooni põhimõte on “All lives have equal value” ehk siis kõik inimesed on võrdsed – me peaksime hoolima sama palju hädasolijatest siin Eestis kui ka teisel pool maakera. Ja siin tuleb mängu see efektiivsus. Näiteks Malaaria on Aafrika laste seas üks suurimaid surmapõhjuseid, seda saab ära hoida sääsevõrgu abil, mis maksab 5 dollarit. Mul on tehtud SOS Lastekülale püsiannetus 10 eurot kuus, aastas maksan 120 eurot. Selle raha eest saaks päästa (või vähemalt üritada päästa) 26 Aafrika lapse elu. Mitte, et SOS Lasteküla laste elud oleks vähem olulised, aga kindlasti ei ole seal tegu elu ja surma küsimusega ja minu 120 eurot aastas ei päästa ühtegi elu, vaid lihtsalt teeb nende elu rohkem elamisväärsemaks. Seega minu praegune annetus ei ole suurt pilti vaadates väga efektiivne.

Aga mis heategevustele on kõige efektiivsem siis raha anda? Vaata siia lehele: http://www.givewell.org/. Organisatsioon Give Well tegelebki heategevuste hindamistega – vaadatakse kui hästi, efektiivselt organisatsiooni juhitakse ning kui asja ette see annetus läheb.

Kui sa oled loomuselt maailmaparandaja, siis ilmselt oled mõelnud ise käed külge panna ja kasvõi Aafrikasse koha peale appi minna. Saad kindlasti põneva kogemuse, aga jällegi ei ole alati kõige efektiivsem lahendus. Inimese elust umbes 80 000 tundi kulub tema karjäärile. Kui tahad oma elu jooksul maailmale maksimaalselt kasu tuua, siis Ghanas koolimaja ehitamise asemel võib olla hoopis kasulikum karjääri teha, saada kõrgepalgaline töökoht ja tänu sellele võimalikult palju raha annetada, et sinu asemel saaks hoopis kaks või kolm inimest koha peal abivajajate juures tööd teha. Karjääri abil heategevuse maksimeerimisele on keskendunud nutika nimega organisatsioon 80 000 hours.

Järelikult kui sul vähegi nutti on, hari ennast ja ürita saada võimalikult kõrgepalgaline töökoht, et seeläbi võimalikult suure summa rahaga võimalikult palju head teha. Ja kui hakkad head tegema, uuri ja mõtle enne, kuidas saaksid maailmale maksimaalselt positiivset muudatust luua. Ole efektiivne altruist!

See postitus ei ole kindlasti ammendav arutelu efektiivse altruismi teemal, vaid pelgalt lihtne sissejuhatus, et inimeste teadlikkust tõsta. Mitmed mõtted on võetud sellest Peter Singeri TEDi ettekandest, soovitan seda kindlasti kuulata. Samuti soovitan vaadata esitlust, mis räägib kolmest võimalusest vaesust vähendada.