See artikkel ilmus esmakordselt 10/2015 Tehnikamaailmas.

Liikumislahenduste vallas on praegusel ajal innovatsioon väga kuum teema. Üks võimalus uut tüüpi masinat luua on liita mitme eri tüüpi sõidukite head omadused – rula, tanki ja ATV hübriid DTV Shredder oskab nii lõbutseda kui ka tööd teha.

DTV (mis on lühend sõnadest Dual Tracked Vehicle ehk kahe veoroomikuga sõiduk) Shredder on küll eriskummaline ja ainulaadse ülesehitusega liikur, ent juba peale vaadates saavad kõik aru, mida see justkui steroide tarbiv Segway suurem vend endast kujutab ja kuidas sellega sõita. Kõige lihtsam selgitus: mootor veab kahte kummiroomikut, juht seisab masina peal ja hoiab juhtrauast kinni. Gaasi andmine käib lenkstangil oleva hoova ette lükkamise abil, just nagu mootorsaanidelgi.

Uudset sõidukit hakati arendama 2009. aastal kui asutati Kanada ettevõte BPG Werks. 5 aastat hiljem saadi valmis tootmisküps liikur – äärmiselt hästi roniv DTV Shredder. Masinat viib edasi neljataktiline 196 cm3 bensiinimootor, mis asub roomikute vahel juhi jalgade all. Veojõud kantakse kummiroomikutele kummalegi oma variaatori abil. Selline süsteem suudab DTV Shredderit edasi viia kiirusega kuni 45 km/h, säärasele masinale on see rohkem kui küll – enamik inimesi ei julge rulataolisel platvormil isegi ligilähedaselt nii kiiresti sõita. Juhtraua sisemuses asuv 3,8-liitrine kütusepaak võimaldab sõita kuni tund aega.

Otse edasi sõidab masin stabiilselt ja – kui piisavalt gaasi anda – ehmatavalt kiiresti. Koha pealt ära minek toimub väikse jõnksuga, see vajab veidi harjumist ja tasakaalu hoidmist. Shredderi suunamine toimub rulalaadse kallutatava platvormi abil – juht saab keharaskusega masina trajektoori muuta. Kõrvalt vaadates näib see esmalt üsna ekstreemne, sest keha peab märkimisväärselt kaugele külje peale välja kallutama, ent juba esimestel sõiduminutitel saab see tegevus selgeks ning ise proovides ei tundugi nii karm olevat. Keha kallutamisel põhinev manööverdamine on mõnus füüsiline tegevus, niisiis saab lisaks sõiduelamusele Shredderiga ka keha võib-olla trimmi – sellises trennis võib lustiga mitu korda päevas käia. Arvestama peab sellega, et suuna muutmiseks on vaja omajagu kiirust, teosammul liikudes tahab DTV Shredder ainult otse edasi minna. Samas on BMG Werksil tootearenduses praegu ka koha peal ümber pööramise süsteem.

Shredder saab suurepäraselt hakkama igasugusel maastikul ja tingimustes, olgu selleks sügav lumi, porine metsatee või kõrbkuiv liivaluide. Liikudes tõusudel-laskumistel, tuleb kindlasti arvestada kehaasendiga: laskumisel viia raskus pisut rohkem taha, tõusul pisut rohkem ette. Kallakutel tuleb hoida rulataolist platvormi kindlasti võimalikult stabiilselt otse, sest igasugune kallutamine vähendab veojõudu ühel kummiroomikul ja muudab seetõttu ka masina suunda – viltusel maapinnal võib see aga ümber kukkumisega lõppeda. Kui juht peakski Shredderi pealt ootamatult lahkuma, jääb masin kohe seisma ega kappa kütuse lõppemiseni metsikult edasi.

Kuigi peale vaadates tundub DTV Shredder pigem lõbusõiduk olevat, suudab see endaga kaasa vedada kuni 400 kg lisakoormat, pakkudes ka suurt praktilist väärtust. Summuti kohale saab kinnitada haakekonksu, võimaldades Shredderil näiteks ATV järelkäru vedada. Masina eelis klassikalise ATV ees seisneb selle suhtelises kerguses ning kummiroomikutes, mis kogu raskuse ühtlaselt pinnasele jaotab. Tänu sellele on Shredderiga võimalik ilma sisse vajumata sõita paksus lumes või pehmes rabas, ATVga jääks neil pinnastel kiiresti hätta. Suletud karburaator võimaldab läbida kuni 25 cm sügavust veetakistust.

Lisavarustusena pakub maaletooja  DTV Shredder Baltic OÜ muu hulgas mootori tuuningukomplekti, mis tõstab võimsuse 13 hobujõult 20 peale ning annab lõppkiiruseks kuni 60 km/h. Veel pakutakse klientidele Eestis välja töötatud koha peal ringi keeramise süsteemi, mis töötab ühe roomiku kinnipidurdamise põhimõttel.

Rula, tanki ja ATV häid omadusi siduv DTV Shredder on liikur, mille sarnast varem nähtud pole. Uued asjad vajavad harjumist ja ilmselt see masin ATVd ega rula populaarsuselt ületama ei hakka, küll aga võib kindel olla, et leidub inimesi, kelle jaoks just Shredderi pakutavad ainulaadsed omadused kõige sobilikumad on ja näeme nii mõndagi põnevat roomik-rula Maarjamaal ringi liikumas.